Dlaczego sok pomidorowy smakuje tak dobrze podczas lotu samolotem?
Już dwie jego szklanki wypijane każdego dnia w znacznym stopniu zapobiegają osteoporozie. Likopen w nim zawarty obniża ryzyko wystąpienia raka prostaty oraz chroni układ krwionośny. Sok pomidorowy, bo o nim mowa to samo zdrowie. Do tego zawiera mało kalorii, co z całą pewnością jest ważne dla osób dbających o swoją sylwetkę. Skąd wzięła się tak ogromna ochota na picie go podczas lotów samolotem? Powody są co najmniej dwa.
Spożycie soku pomidorowego jest niezwykle popularne w komercyjnych liniach lotniczych. Na przykład w niemieckich liniach lotniczych Lufthansa każdego roku serwuje się 200 tysięcy litrów czerwonego napoju. To niewiele mniej niż ilości piwa, które wypijają pasażerowie tych samych linii w tym samym czasie. W ciągu 12 miesięcy wypija się 223 tysiące litrów niskoprocentowego alkoholu.
Popularność soku pomidorowego wiąże się według wielu z historią napojów serwowanych w samolotach. Gdy swoje początki miały loty komercyjne, alkohol był dostępny za darmo. Wtedy to też był on najbardziej popularny. Jednak ze względu na wysokie koszty, które linie ponosiły w związku z udostępnieniem darmowego alkoholu, doszło do tego, że stał się on płatny. Mikser pozostał za to dostępny za darmo.
Nie jest to jednak cała historia dotycząca tematu popularności zdrowego soku. Istnieje naukowy powód, który to tłumaczy. Pokazały to badania, które zostały przeprowadzone w komorach mających naśladować kabiny prawdziwych samolotów w trakcie lotu. W kabinach nowoczesnych samolotów panuje mieszanka niskiego ciśnienia, hałasu silnika i niskiej wilgotności. To połączenie ma wpływ na odczuwanie smaku. Czynniki te sprawiają, że smak słony oraz słodki nabiera na intensywności. Oba z nich sprawiają wrażenie silniejszych o około 30% w porównaniu do uczucia, które towarzyszy nam na ziemi.
Hałas, ciśnienie i suchość powietrza nie mają jednak wpływu na to, jak odczuwamy smak umami, który jest tak ważny w przypadku soku pomidorowego. W rezultacie ludzie konsekwentnie oceniają smak soku pomidorowego lepiej w warunkach panujących podczas lotu samolotem niż w przypadku picia go w warunkach normalnie występujących na ziemi. W badaniach stwierdzono również, że smaki kwaśny, pikantny i gorzki podczas lotu pozostają w większości niezmienione.
Te same czynniki, które podbijają smak soku pomidorowego, są często obwiniane za kompletny brak apetytu pasażerów lecącego samolotu. W celu obejścia tego zjawiska niektóre z linii przeprowadzają liczne testy smaku żywności. Badania te odbywają się oczywiście w symulowanych kabinach samolotowych.
Proteiny - interesujące fakty
Białka, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, nie są świetne tylko do rozbudowy masy mięśniowej i pobudzenia metabolizmu. Okazuje się, że są doskonałym źródłem interesujących faktów dla wszystkich ciekawych otaczającego nas świata.Odpowiadając na tytułowe pytanie, dochodzimy do wniosku (na podstawie przeprowadzonych badań), że to nie sok pomidorowy smakuje tak wyśmienicie, tylko inne rzeczy smakują dużo gorzej niż zazwyczaj. Dlatego też chcąc dbać o swoje zdrowie oraz zachowanie odpowiedniej sylwetki nie ma innego wyjścia jak tylko polubienie smaku czerwonego napoju także tu, na dole. Pamiętajcie, że dużo zdrowiej będzie pić go bez popularnego dodatku, jakim jest sól. Jak wspominaliśmy, zalecenia mówią o spożywaniu dwóch szklanek dziennie.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!