Kawa zbożowa

Kawa zbożowa - koszmar dzieciństwa czy samo zdrowie?

Wielu z nas kojarzy ją z beztroskim dzieciństwem. To wtedy większość osób miała z nią styczność po raz pierwszy i poznała smak zbożowego napoju. Nie zdawaliśmy sobie wtedy sprawy, jak zdrowy jest to substytut tradycyjnej kawy. Smakiem też coraz bardziej przypomina małą czarną. Przyjrzyjmy się procesowi powstawania „zbożówki”. Poznacie także wszystkie „za”, które mogą Was przekonać, że w dorosłym życiu nie warto z niej rezygnować!

Historia i proces technologiczny

Wszystko zaczyna się na polu. Jak sama nazwa wskazuje napój składa się w około 75% ze zbóż. Najczęściej jest to prażone żyto, ale wykorzystuje się także jęczmień, pszenicę, a także orkisz z rolnictwa ekologicznego. W skład wchodzi również burak cukrowy i cykoria. Mniej popularnymi dodatkami są figi albo żołędzie.

Pierwsza w Polsce fabryka kawy zbożowej powstała z inicjatywy Ferdynanda Bohima w 1818 roku we Włocławku. Produkowano w niej kawy z prażonego zboża z dodatkiem cykorii. Nie była podawana na salonach - uznawano ją za napój klas niższych. Rzeczywistość brutalnie zweryfikowała te preferencje podczas obu wojen światowych, kiedy kawę zbożową pili wszyscy. Inna po prostu nie była dostępna.

Oto jak wygląda proces technologiczny wytwarzania kawy zbożowej przeznaczonej do bezpośredniego zaparzania:

  • mieli się mieszaninę rozdrobnionych uprażonych zbóż i suszu cykorii;
  • prażenie właściwe ziarna prowadzone jest w temperaturze 220-245°C w czasie 40-50 minut;
  • proces przerywa się dodając 13-15% wody w stosunku do wsadu surowca;
  • cykorię w fazie prażenia właściwego poddaje się działaniu temperatury 120-145°C w czasie 15-20 minut, a pod koniec dodaje się 1% oleju, przerywając prażenie dodatkiem 2-6% wody;
  • uzyskane produkty chłodzi się i mieli;
  • odsiewane są cząstki o wymiarach niższych niż 0,5 mm i większych niż 2 mm;
  • wreszcie składniki miesza się stosując 40-60% udział cykorii i uzupełniając recepturę do 100% dodatkiem uprażonego zboża;
  • gotową kompozycję dozuje się w jednorazowe saszetki.

„Inka”

To właśnie tak powszechnie nazywano kawę zbożową. Oczywiście wzięło się to od tej najbardziej znanej na rynku. Jest z nami już od pokoleń, a wszystko zaczęło się w 1971 roku, gdy to Polscy naukowcy opracowali recepturę rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka. Przez blisko 45 lat skład i proces technologiczny pozostał dokładnie ten sam. Zmieniły się tylko opakowania tej złożonej w 100% z naturalnych składników, delikatnej kawy zbożowej. Ta klasyczna składa się z prażonych zbóż: jęczmienia i żyta, a dodatek stanowią buraki cukrowe i cykoria.

Również oferta jest znacznie bogatsza niż to miało miejsce na początku istnienia marki. Inka dostępna jest w następujących wariantach:

  • Inka klasyczna;
  • Inka smakowa: czekoladowa, karmelowa, z mlekiem;
  • Inka wzbogacona: błonnik, magnez, wapń i witaminy;
  • Inka Bio (z domieszką unikalnych, delikatnych w smaku naturalnych składników, np. figi, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych);
  • Inka z orkiszem;
  • Inka bezglutenowa.

Moda na zdrowie

Dziś zbożowa kawa nie kojarzy się nam już tylko z przedszkolnym koszmarem, którym był rytuał podawania brunatnego napoju do każdego śniadania. Jej popularność wzrasta. Jest szczególnie ceniona przez osoby, które z różnych przyczyn muszą zrezygnować lub ograniczyć picie naturalnej kawy ze względu na zawartą w niej kofeinę. Przez te wszystkie lata zmienił się także smak „zbożówki” i nie ma on wiele wspólnego z tym z czasów socjalizmu. Doceniają go także kawosze pijący na co dzień prawdziwą kawę.

Jest również spożywana przez osoby dbające o zdrowie. Kawopodobny napój stał się stałym elementem zrównoważonej diety. Zawiera wiele wartościowych składników, bogatych w witaminy i substancje mineralne, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie. Jest źródłem węglowodanów, a więc daje nam energię do działania, oprócz tego zawiera białko. W przeciwieństwie do kawy z kofeiną nie blokuje wchłaniania żelaza i magnezu - mało tego, sama jest skarbnicą tego ostatniego. Zawiera także selen, polifenole i antyoksydanty. Pobudza nas pomimo braku kofeiny. Dbacie o swój wygląd? Pijcie „zbożówkę”! Zawiera witaminy z grupy B, które pomagają w pracy naszemu układowi nerwowemu i odpornościowemu, wpływają także na wygląd włosów i skóry.

Dobra informacja dla wszystkich odchudzających się: kawa zbożowa wspomaga proces zbijania wagi - jest niskokaloryczna, 100g gotowego napoju zawiera zaledwie 5-50 kcal (jeśli nie dodajemy mleka lub cukru!). Ponadto jest źródłem błonnika rozpuszczalnego, który to zmniejsza poziom cholesterolu i przyczynia się do poprawy przemiany materii. Kubek kawy wspomaga proces trawienia i nie ma w sobie nawet grama tłuszczu!

A gdy znudzi się jej smak...

Jagody - właściwości lecznicze

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach

Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie! Ma liczne właściwości lecznicze.

Podawać ją można na wiele sposobów, na ciepło oraz na zimno (z kostkami lodu), a także z lodami czy przyprawami jak cynamon, imbir, wanilia, miód oraz w wersji rozgrzewającej, czyli z gorącą czekoladą. Polecamy na zimowe wieczory! Można ją pić z dodatkiem mleka, miodu czy też cukru lub czarną i gorzką. Możemy także spróbować nowych smaków, sięgając po bogatą ofertę zbożowych kaw smakowych Inka.

Dla osób odchudzających się najlepsza jest wersja bez cukru z odrobiną chudego mleka. Smakosze kawy zbożowej dobrze wiedzą, że można z niej wyczarować smaczne desery. Atrakcją są sorbety z kawy zbożowej, a dla szukających smakowych przygód – propozycja indiańskiej kawy zbożowej z dodatkiem wysuszonych, uprażonych i ugotowanych ziaren kukurydzy. Dorzucamy łyżkę miodu i gotowe!

Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Tak bym się nie rozpędzał z tym bogactwem witamin i minerałów... zdecydowana większość z nich zginie w procesie prażenia. Co nie zmienia faktu, że pewnie jest bardziej pożyteczna niż zwykła kawa. Pozdro!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Krem z kwasem laktobionowym dla regeneracji Twojej cery

Krem z kwasem laktobionowym dla regeneracji Twojej cery

Wiele kobiet poszukuje produktów idealnych do regeneracji cery.

Jak dbać o blizny i efektywnie regenerować skórę?

Jak dbać o blizny i efektywnie regenerować skórę?

Blizny są naturalną częścią procesu gojenia się skóry po urazie, operacji lub innych uszkodzeniach. Kilka praktycznych porad dotyczących dbania o blizny oraz efektywnej regeneracji skóry.

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Kiedy inne metody leczenia zawodzą po wykonanej operacji pacjent wymaga regularnej rehabilitacji domowej.

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POCh

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POChP

Jakie są objawy choroby POChP? Kto najczęściej choruje i dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym: przegląd technik

Blizny nie muszą być problemem natury zdrowotnej, ale przede wszystkim stanowią powód do licznych kompleksów.

Na czym polegają badania kliniczne?

Na czym polegają badania kliniczne?

Badania kliniczne prowadzone są w celu odkrycia lub potwierdzenia klinicznych/ farmakologicznych skutków działania konkretnego leku albo terapii.

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Męska skóra twarzy wymaga nie mniejszej uwagi w pielęgnacji od skóry kobiecej.

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Na łuszczycę paznokci w Polsce, cierpi nawet około miliona osób. Jest to więc choroba na tyle powszechna, że zapotrzebowanie na leki i preparaty jest spore.

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Dla większości kobiet stylizacja paznokci to przede wszystkim manicure hybrydowy. Nic dziwnego, ponieważ ten sposób wykonywania paznokci cieszy się ogromną popularnością.

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Grzybica ogólnoustrojowa jest podstępną chorobą i wiąże się z wieloma konsekwencjami zdrowotnymi mogącymi obniżyć jakość życia.

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Wady wzroku generalnie wynikają z nieprawidłowych proporcji budowy oka.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się