Popcorn - zdrowa przekąska, którą jadamy zbyt rzadko
Kubełek prażonej kukurydzy zjadamy najczęściej podczas seansu w kinie. Okazuje się jednak, że często możemy przygotowywać ją w swoich domach. Zrobienie pełnej miski zajmie nam dosłownie kilka minut, zatem gdy kolejny raz zasiądziemy przed swoim domowym kinem, zastąpmy niezdrowe chipsy popcornem! Bez obaw - przekąska jest zdrowa i zawiera małą ilość kalorii, a wszystko zależy od odpowiedniego sposobu przygotowania. Zacznijmy jednak od odpowiedzi na pytanie: skąd przybyła do nas kukurydza?
Historia
Prażenie w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy w celu ich „spuchnięcia” i wyrzucenia z ich wnętrza miękkiej, chrupiącej masy znali już Aztekowie, Inkowie i plemiona Indian północnoamerykańskich. Archeolodzy w Peru odkryli resztki prażonej kukurydzy, które datują na 4700 rok p.n.e. Do Europy kukurydza trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, a na cały świat popcorn rozsławili oczywiście Amerykanie. W XIX wieku był podawany jako poranny posiłek w formie owsianki lub kaszki. Od lat 80. stał się bardzo popularną przekąską. Przyczynił się do tego pomysł, aby zmieszać go z melasą, czyli gęstym i słodkim syropem. Od tego czasu mieszkańcy za oceanem nie wyobrażają sobie oglądania filmów czy to w sali kinowej, czy w zaciszu własnego domu bez kubełka tej przekąski.
Prażona kukurydza jest zdrowa.
Popcorn to pełne ziarno, a z tym wiąże się fakt, iż jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pełnoziarniste produkty charakteryzują się także tym, że zawierają większą ilość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) niż owoce i warzywa. Ponadto te w popcornie są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które to przyspieszają procesy starzenia się organizmu i mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Amerykańscy naukowcy ds. żywienia z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii przekonują, że prażona kukurydza może chronić przed chorobami serca i demencją, ale to nie wszystko. Przekąska jest też skarbnicą żelaza - ma go w sobie więcej niż jajka i szpinak, a ilość protein i fosforu przewyższa tę zawartą w chipsach. Kukurydza jest również bogata w witaminy z grupy B oraz cenne dla nas pierwiastki, takie jak potas, wapń, cynk, magnez czy selen.
Jak przygotować zdrowy popcorn?
Zapomnijmy o tym, z czym spotykamy się w kinach. Dostępna tam przekąska zawiera bardzo dużą ilość soli, jest przygotowywana przy użyciu zbyt dużej ilości tłuszczu i często kuszeni jesteśmy dodatkiem słodkich syropów. Najpopularniejszym jest bez wątpienia karmelowy. To wszystko powoduje, że popcorn staje się bombą kaloryczną.
W dzisiejszych czasach wybór smaków popcornu jest bardzo szeroki. Popcorn z dodatkiem masła, toffi, soli i innych słodkich rzeczy jest produkowany masowo i łatwo dostępny. Jednak coraz więcej marek ucieka od tradycyjnej metody podawania popcornu. Oferują oni produkty bez dodatków lub ze zdrowymi dodatkami, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrową przekąską z niską zawartością cukru, soli i kalorii.

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach
Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie! Ma liczne właściwości lecznicze.Mimo wszystko popcorn najlepiej jest przygotować w domu. Będzie znacznie bardziej zdrowszy i nie będziemy musieli się martwić, że dostarczamy swojemu organizmowi zbyt dużą ilość kalorii. Zakupmy ziarna kukurydzy i uprażmy ich w mikrofalówce, a unikniemy w ten sposób dodatku oleju. Pamiętajmy tylko o tym, aby z daleka omijać paczkowane ziarna oznaczone jako rekomendowane do przygotowania w kuchence mikrofalowej! Zawierają one diacetyl, który ma przypominać przyjemny maślany smak. W rzeczywistości to „chemia”, która gromadzona w naszym ciele przez wiele lat może powodować różne dolegliwości.
Jedna szklanka (25g) przekąski przygotowanej z ziarna kukurydzy popcornowej w mikrofali ma zaledwie 31 kcal i 0,3 g tłuszczów nasyconych. Jeśli przygotujemy go z użyciem oleju, należy te wartości pomnożyć przez trzy. Nadal pozostaje znacznie lepszym wyborem niż chipsy. Ta sama ich ilość to 130 kcal i gigantyczna zawartość tłuszczu – 8,2 g. Jest to około 13% całkowitego, zalecanego spożycia.
olsztynianka - środa, 24 lutego 2016, godz. 21:28
Z wielką ochotą przystąpię do realizacji przeczytanego zalecenia! Mam tylko wątpliwości,czy w sklepach olsztyńskich będę mogła kupić kukurydzę, tak jak kaszę gryczaną, jaglaną, ciecierzycę czy soczewicę, które bardzo lubię przyprawie z cebulką i pieczarkami!! Pozdrawiam.
ella - piątek, 13 września 2019, godz. 19:41
Hej! Fajny artykuł, dzięki. A co sądzisz o domowych automatach do popcornu? Czy taki popcorn jest zdrowy według Ciebie? Zastanawiam się nad takim sprzętem, dzięki z góry
Autor - środa, 18 września 2019, godz. 10:05
@ella Witam! Domowy automat do popcornu, który powoduje "strzelanie" kukurydzy pod wpływem powietrza o wysokiej temperaturze to dobre rozwiązanie na diecie. Głównie przez to, że nie trzeba dodawać do niego oleju. Jest jednak jeden problem. Nie przyklejają się do niego przyprawy.