Im ciemniejszy alkohol, tym mocniejszy kac. Dlaczego tak jest?
Każdy, kto nie stroni od alkoholu, miał do czynienia z kacem. Dobra zabawa i wesoła atmosfera sprzyja sięganiu po nadmierne ilości alkoholu. Kilka godzin później zaczynamy odczuwać złe samopoczucie i żałować, że przesadziliśmy. Czy pamiętacie, ile razy można było usłyszeć od was „już nigdy więcej”? Jak się okazuje, nie tylko ilość wypitego alkoholu ma znaczenie, ale także jego rodzaj. „Kac-morderca”, to najczęściej wynik spożycia ciemnych alkoholi.
Największego kaca ma się po brandy, czerwonym winie i rumie, nieco mniejszego po whisky, białym winie i dżinie, a najmniejszego po wódce i czystym etanolu. Musimy pamiętać o tym, że barwa np. whisky nie zawsze wynika z tego, że alkohol ten leżakował w beczce i chłonął substancje żywiczne. Leżakowana whisky ma oryginalnie kolor słomkowy. To producenci, by nadać jej ciemniejszą barwę, dodają do niej najczęściej karmel - a już bez tego zabarwienia whisky zawiera całą gamę różnych substancji!
To właśnie fakt, że kolorowe alkohole posiadają więcej zanieczyszczeń w postaci innych biologicznie czynnych składników, sprawia, że odczuwamy silnego kaca na drugi dzień po ich spożyciu. Podczas fermentacji lub leżakowania, wraz z etanolem powstają złożone związki organiczne, takie jak:
- polifenole - znaleźć je można w piwie i winie, są uważane za substancje korzystne dla ludzkiego zdrowia, mówi się o ich przeciwnowotworowym działaniu, chronią nas także przed chorobami układu krążenia;
- metanol - silna trucizna, 8-10 gramów powoduje ślepotę, 12-20 gramów - śmierć, jest szczególnie niebezpieczny, gdyż łatwo go pomylić z alkoholem etylowym;
- histamina - u niektórych osób może wywoływać reakcje alergiczne po spożyciu kilku lampek wina lub drinków.
Wyniki badań naukowych mówią, że im większa zawartość metanolu, tym większy kac i to właśnie ten składnik jest uważany za głównego sprawcę naszego złego samopoczucia. Najmniej jest go w czystym spirytusie, następna jest wódka, białe wino, whisky, czerwone wino, rum, a na samym końcu - koniak. Potwierdza to tezę, że kolorowe alkohole bardziej nam szkodzą.
Lubisz żuć gumę? Musisz o tym wiedzieć!
Jeśli jesteś jednym z czytelników nałogowo żujących gumę, musisz być świadomy, jakie zagrożenia może to za sobą nieść. Są lekarze, którzy formułują bardzo jednoznaczne tezy. Sprawdziliśmy, jakie niebezpieczeństwa mogą wynikać z nałogowego żucia gumy!Nasz organizm rozkłada metanol w podobny sposób, jak etanol, z tą jednak różnicą, że produktem końcowym etanolu jest aldehyd octowy, który jest bardziej toksyczny zarówno od etanolu, jak i od kwasu octowego. To on jest główną przyczyną objawów przedawkowania alkoholu etylowego, popularnie zwanych kacem, a metanolu - formaldehyd, zwany inaczej aldehydem mrówkowym, który jest silną trucizną.
Można więc powiedzieć, że im starszy i bardziej aromatyczny jest trunek, tym bardziej należy się nim delektować, pijąc go w małych ilościach.
W jednym z kolejnych artykułów dowiecie się, jak skutecznie walczyć z niepożądanymi skutkami wypicia zbyt dużej ilości alkoholu. Temat jest powszechnie znany, lecz większość zaleceń i metod, to mity, które postaramy się obalić! Podpowiemy, jakie sposoby naprawdę działają w starciu z kacem.
Mateusz - poniedziałek, 21 września 2015, godz. 21:56
Dla mnie podczas spożywania alkoholu najważniejsze jest jedno: dużo jedzenia i dużo ruchu. Jak jest to, to kaca nie ma i nie ważne, jaki alkohol spożywam :-) No może byle nie mieszać różnych alkoholi...