Jedzenie może być ciekawe
Nie każdy lubi jeść. Dla mnie to wprost nie do pomyślenia. Tak się już jednak czasem zdarza. Może być to wynikiem choroby, która powoduje, że czujemy wstręt do jedzenia, a to jest już bardzo niebezpieczne. Mnie jednak anoreksja nie grozi. Dlatego z chęcią zagłębiłem się w świat ciekawostek dotyczących jedzenia i wybrałem te moim zdaniem najciekawsze. Oczywiście jest ich o wiele więcej. W końcu na temat jednego konkretnego produktu dałoby się napisać coś ciekawego. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do czytania. Dowiedzcie się, z czego została przygotowana pierwsza zupa i jakie nietypowe zastosowanie miał karmel.
- Wiele spośród starożytnych kultur uważało jabłko za symbol kobiecości. Znajdowały one podobieństwo między dwoma połówkami rozciętego pionowo jabłka i kobiecymi narządami rozrodczymi. Natomiast jabłko przecięte w poziomie przypominało pentagram, który został uznany za kluczowy w ujawnieniu wiedzy o dobru i złu.
- Cebula to po łacinie „duża perła”. Kosz wypełniony cebulą musiał pojawić się na każdym porządnym pogrzebie w starożytnym Egipcie. Ważniejszy był jedynie ten wypełniony chlebem. Cebula składająca się z kolistych warstw symbolizowała wieczność i została odnaleziona w oczach faraona Ramzesa IV, który zmarł w 1160 r. p.n.e.
- Całowanie mogło powstać, kiedy pierwsze matki przekazywały ustnie przeżute pokarmy stałe dla swoich niemowląt.
- Kto najwcześniej jadł przetworzoną żywność? Z całą pewnością byli to mężczyźni ze wczesnych kultur myśliwskich. Ten, kto zadał śmiertelny cios zwierzynie, był nagradzany posiłkiem, na który składała się zawartość żołądka upolowanego zwierzęcia.
- Nadziewamy i pieczemy prosiaka. Pieczeń taka z całą pewnością robi wrażenie. W kulturach arabskich posuwano się do nadziewania znacznie większych zwierząt. Do takich należał wielbłąd. Jest on ciągle serwowany na niektórych weselach. Taka pieczeń została podana królowi Maroka kilkaset lat temu. Wielbłąd jest oczyszczany ze wszystkich wnętrzności, a następnie nadziewa się go całym jagnięciem, dwudziestoma kurczakami, sześćdziesięcioma jajami i ogromną ilością wody.
- Połączenie pomiędzy seksem a jedzeniem jest od dawna znane. Uważa się, że niektóre produkty mają moc, która zwiększa poziom seksualności. Dzieje się tak, gdy spożywany coś, co kształtem przypomina ludzkie genitalia. Casanova zjadał dużo ostryg i częstował nimi swoje partnerki, alby pobudzić swój i ich apetyt seksualny.
- W Delphi, duchowym centrum Grecji było potrzebnych wielu kucharzy, którzy organizowali i przygotowywali ofiary przeznaczone dla bogów.
- Picie świeżego mleka w epoce klasycznej zostało uznane za niebywały luksus, ponieważ mleko było trudne w przechowywaniu. Zanim wynaleziono lodówkę, ludzie wrzucali do naczyń z mlekiem żywe żaby. Miało to uchronić biały napój przed zepsuciem.
- Karmel wynaleźli Arabowie. Nie służył on tylko do celów spożywczych. Karmel traktowano także jako dobry środek do usuwania włosów, czyli depilacji. Używały go kobiety w haremie.
- Pierwsza zupa była przygotowana z hipopotama. Datuje się ją na 6000 rok p.n.e.
- Fasola jest historycznym symbolem zarodka i wzrostu wśród większości społeczeństw. Starożytni Egipcjanie nazywali miejsce w którym Ka, czyli dusze zmarłych oczekujące na reinkarnację „polem fasoli”.
- W Średniowieczu plasterek cytryny nie był podawany do ryby ze względu na walory smakowe. Sądzono, że sok z kwaśnego owocu rozpuści oście, które zostaną przypadkowo połknięte.
- Papryczki chilli są tak bardzo ostre, ponieważ zawierają substancję zwaną alkaloid kapsaicyny i cztery inne pokrewne substancje chemiczne. Są one również podstawowym składnikiem gazu pieprzowego używanego w celach samoobrony.
- Wojownicy Attyli, wodza Hunów zachowywali świeżość mięsa poprzez umieszczanie go pod siodłami. Wszystkie wstrząsy powodowały, że woda z kawałka mięsa była wyciskana. Ponadto pot konia powodował, że mięso było słone i dodatkowo pozbawiane jeszcze większej ilości wilgoci. Gdy wojownik zatrzymywał się na posiłek miał suszony i solony produkt tuż pod ręką.
- Ludzie używali czosnku do odparcia wampirów dużo wcześniej, zanim pojawił się Dracula Brama Stokera. Sugerowano się tym, że wampiry miały mieć zwiększone poczucie zapachu i silny odór czosnku miał ich przytłaczać. Czosnek okazał się skuteczny wobec dwóch innych krwiopijców: komarów i kleszczy.
- Chleb stał się głównym symbolem pożywienia. Dzielenie chleba także jest często przytaczane jako gest przepełniony symbolizmem. Słowo „towarzysz” pochodzi od łacińskiego com, „razem” i Panis, „chleb”.
- Gotowanie żywności jest jednym z wielkich rewolucyjnych innowacji w historii, ponieważ nie tylko zmieniło to nasz sposób przygotowywania żywności, ale również dlatego, że kuchnia stała się ośrodkiem jedności kulturowej i zorganizowanego społeczeństwa.
- Amerykanie zazwyczaj jedzą równowartość 28 świń w ciągu swojego życia.
- Prawie 27 milionów Amerykanów jada w restauracji McDonald's codziennie.
- Hipokrates uważał, że psy były nieco niestrawne, a gotowany szczeniak jest odpowiednim pokarmem dla inwalidów. Galen stwierdził później, że mięso młodego, wykastrowane psa jest najlepsze.
- Homary kojarzą się nam z luksusem. Zupełnie inaczej było jeszcze na przełomie XIX i XX wieku. Wtedy to homar był postrzegany jako przysmak przeznaczony dla ubogich. Podawano go np. więźniom. Sytuacja zmieniła się diametralnie za sprawą kolei. To podczas ciągnących się w nieskończoność transkontynentalnych podróży rozpoczęto podawanie pasażerom homara. Traktowano je wtedy jako wyszukane i wykwintne.
- Pierwszy przepis, który został spisany, znaleziono w Mezopotamii. Receptura dotyczyła przygotowania piwa.



Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!