Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce
Piwnica Świdnicka działała przez ponad 700 lat. Restauracja została otworzona w 1275 roku w obecnej stolicy województwa dolnośląskiego, czyli we Wrocławiu, a nie, jak mogłaby wskazywać jej nazwa w Świdnicy. Założona w średniowieczu piwiarnia pierwotnie serwowała m.in. jęczmienne piwo, które trafiało do niej ze Świdnicy, stąd właśnie wzięła się nazwa restauracji. Do dziś lokal znajduje się w piwnicach Starego Ratusza. Złą wiadomością jest to, że został on zamknięty 29 grudnia 2017 roku.
Z biegiem lat restauracja ulegała kolejnym rozbudowom i remontom. Według dokumentów sprzed drugiej wojny światowej Piwnica Świdnicka była w stanie pomieścić do 700 gości, którzy byli obsługiwani przez 45 kelnerów. Podczas drugiego ze światowych konfliktów restauracji udało uniknąć się zniszczenia. Lokal ucierpiał za to podczas pamiętnej powodzi tysiąclecia, która miała miejsce w 1997 roku. Wtedy to doszło do zalania podziemi Starego Ratusza. Po pozbyciu się wody konieczny był kapitalny remont. Obecnie wszystkie pomieszczenia lokalu zajmują w sumie 1700 m², przed zamknięciem obiad w towarzystwie świetnego piwa można było zjeść w jednej z dziewięciu sal.
Według krytyków Piwnica Świdnicka nigdy nie oferowała wykwintnej kuchni. Nie takie było jednak jej założenie. W pewnym czasie swojej działalności restauracja była zwana nawet studencką. Nie oznaczało to jednak niskiej jakości. Wręcz przeciwnie, serwowane dania były „domowe”, a tym samym proste, ale jak najbardziej smaczne. Najważniejsze znaczenie miało jednak to, że było tanio.
Piwnica Świdnicka kiedyś źródło: polska-org.pl autor: Siegfried Laboschin, Adalbert Wölfl
Ciekawi Was co serwowano w restauracji w przeszłości? Nas też to interesowało, dlatego też dotarliśmy do menu z 1914 roku. Lista dań jest wyjątkowo długa. Znaleźć w niej można zarówno cieple, jak i zimne przekąski, które idealnie nadają się do piwa, zupy, drugie dania (mięsne, ryby), a do picia m.in. domowe kompoty. Pojawiały się także dania dnia, które można było zamówić jedynie w konkretny dzień tygodnia.
Ogromna ilość dań w karcie budzi podziw, ale po bliższym przyjrzeniu, okazuje się, że jej długość wynikała przede wszystkim z wielu wariantów podawania jednego produktu. Przykładem niech będzie befsztyk z patelni. W karcie sprzed wybuchu pierwszej wojny światowej widzimy pozycję z jajkiem i sardelą, z pieczarkami, w panierce, na surowo, tatarski, niemiecki itp. Taka rozpiska powodowała, że menu było wyjątkowo długie. Wśród dań nie zabrakło również bardzo polskich pozycji. Zamówić można było kurki, kiełbasę, śledzie, rosół, a z bardziej wykwintnych dań raki z masłem.
Postanowiliśmy sprawdzić, w jakiej kondycji była restauracja na krótki czas przed jej zamknięciem. W tym celu zapoznaliśmy się z opiniami klientów, którzy postanowili podzielić się swoimi wrażeniami na portalu TripAdvisor. Komentarze są bardzo skrajne. Jedna z osób uważa, że ceny są niskie, a druga przekonuje, że jest bardzo drogo w stosunku do jakości oferowanych dań. Takie sprzeczności można znaleźć praktycznie w odniesieniu do każdej z najważniejszych kwestii. Mowa tu o poziomie obsługi, wystroju lokalu, poziomu czystości, jakości piwa i samego jedzenia. Wiadomo, że każda z ocen jest subiektywna, ale całkowity brak zgodności klientów okazał się dla nas zaskoczeniem. Być może będzie jeszcze szansa, aby przekonać się o jakości dań i piwa osobiście. Co prawda, restauracja jest obecnie „zamknięta do odwołania”, ale nie zlikwidowana całkowicie.
I obecnie źródło: polska-org.pl autor: Zdzisław Kubiński
Wśród gości restauracji w ciągu wieków zapisało się wielu znakomitych postaci. Wśród nich znalazł się Józef Wybicki (autor słów Mazurka Dąbrowskiego), Johann Wolfgang von Goethe, Fryderyk Chopin, Józef Ignacy Kraszewski oraz Juliusz Słowacki. Wszyscy z nich i wiele innych sławnych gości zostało upamiętnionych na tablicy znajdującej się na ścianie Piwnicy Świdnickiej.
L - środa, 2 września 2020, godz. 18:50
L