Arbuz – czy wiesz, co jesz?
Arbuza jemy szczególnie dużo podczas trwania lata. Zielony gigant świetnie nadaje się do zaspokojenia pragnienia oraz do ochłodzenia się, gdy na zewnątrz panuje upał. Wystarczy przygotować z niego sorbet lub wykorzystać go w formie zamiennika tradycyjnych kostek lodu. Mrożone kuleczki arbuza to świetny dodatek do drinków. Najczęściej jednak jemy go od razu po kupieniu, umyciu i pokrojeniu na kawałki. Czy wiecie jednak, czym tak naprawdę jest arbuz?
Zapewne wiele z Was właśnie w tym momencie pomyślało, że odpowiedź jest oczywista. Arbuz to przecież owoc. A właśnie, że nie! Mało kto jest świadomy, że gdy je soczystego arbuza to w rzeczywistości zjada nie owoc, ale warzywo. Żeby uzyskać całkowitą pewność, że tak jest, wystarczy zapoznać się z systematyką. Arbuz należy do królestwa roślin, do rodziny dyniowatych. Bliżej mu więc do warzywa, o którym przypominamy sobie tuż przed Halloween oraz do melona, który jest podobny do arbuza nie tylko z wyglądu. Melon to w rzeczywistości również warzywo. W tym przypadku jest jeszcze ciekawiej. Według systematyki należy on do rodziny dyniowatych, do rodzaju ogórka.
Dlaczego warto sięgać po arbuza? Warzywo składa się przede wszystkim z wody. Witam i składników mineralnych nie znajdziemy w nim zbyt wiele. W związku z tym jego spożywanie, żeby nie powiedzieć picie, jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby nerek i zapalenie pęcherza. Arbuz to jednak nie tylko sama woda (92% składu). Warzywo zawiera niezwykle cenne przeciwutleniacze, które opóźniają rozwój komórek nowotworowych. Antyoksydanty hamują również proces starzenia się, dlatego też arbuz jest bardzo często wykorzystywany w kosmetologii.
Składniki zawarte w arbuzie wykazują również działanie podobne do... viagry. Oprócz wspomożenia potencji można liczyć także na poprawę pracy serca oraz na oczyszczenie organizmu, a konkretniej mięśni ze szkodliwych związków, które powstają podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Jedząc arbuza bardzo łatwo się pobrudzić. Sok pozostawia, co prawda łatwe do sprania plamy, ale nie zawsze mamy możliwość zmiany ubrania, czy umycia rąk. Jeśli chcecie uniknąć ubabrania się, kluczowe będzie odpowiednie pocięcie arbuza. Sposobów na to jest naprawdę sporo. Na poniższym filmiku znajdziecie aż 9 z nich.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!