Pyszne ciekawostki na temat lodów
Kontynuujemy nasz cykl ciekawostek o rzeczach, które najlepiej chłodzą nas podczas upałów. Te na całe szczęście już niedługo zmaleją. Do Polski dotrze ochłodzenie i temperatura spadnie do 30 °C.
Było już piwo, a teraz przyszedł czas na lody. W porównaniu do tego pierwszego, zimny deser jest dla każdego. Nie tylko najmłodsi go uwielbiają. Dorośli, nawet ci na diecie, lubią sobie od czasu do czasu zgrzeszyć i zjeść ich nawet cały kubełek. Smakołyk nie jest bombą kaloryczną, o ile odpuścimy sobie polewę i posypkę. Jak wiemy z amerykańskich filmów, lody to również najlepszy przyjaciel nieszczęśliwej kobiety.
- Lody zostały po raz pierwszy przygotowane w siódmym wieku w Chinach, gdzie król z dynastii Tang miał pod swoimi rozkazami grupę „lodowych ludzi”, którzy tworzyli zimny deser z bawolego mleka, mąki i kamfory. Jeszcze wcześnie, bo 2 000 lat przed Chrystusem na terenie Państwa Środka popularna była zamrożona mieszkanka ryżu z mlekiem.
- Charlie Harry Francis stworzył lody o smaku szampana z dodatkiem 25 mg Viagry.
- Rzymianie posyłali niewolników w góry, aby ci zbierali śnieg, do którego następnie dodawano owoce i całość polewano sokiem.
- Karol I Stuart płacił swojemu szefowi kuchni 500 funtów rocznie, aby ten zachował swój przepis na lody w tajemnicy.
- Około 50% objętości lodów stanowi powietrze. To właśnie ono nadaje deserowi lekką i puszystą konsystencję.
- Polacy znacznie bardziej wolą chłodzić się piwem niż lodami. Widać to w statystykach. Zjadamy zaledwie 4 litry lodów na osobę (rocznie).
- W 1984 roku prezydent Ronald Reagan ogłosił, że lipiec będzie Narodowym Miesiącem Lodów.
- W Wielkiej Brytanii samochody z lodami mogą odtwarzać muzykę tylko w godzinach 12: 00-19: 00. Rano i wieczorem kierowca można dzwonić tylko dzwonkiem ręcznym, aby nie przeszkadzać okolicznym mieszkańcom.
- Pierwszym sprzedawcą ciężarówek z lodami w Stanach Zjednoczonych był Harry Burt, który rozpoczął swoją działalność w 1920 roku.
- Jeden ze sklepów w Irlandii serwuje lody o smaku karmelizowanego chleba. Deser został wymyślony w trudnych czasach, kiedy Irlandczycy nie chcieli marnować starego chleba i szukali sposobów na jego wykorzystanie.
- W samych Stanach Zjednoczonych produkuje się średnio 6 miliardów litrów mrożonych produktów mlecznych rocznie.
- W Tokio w Japonii można znaleźć lody o smaku ośmiornicy, krewetek, koniny i ozora krowy.
- Ludzie w Imperium Perskim przechowywali śnieg w podziemnych klimatyzatorach ewaporacyjnych chłodzących powietrze poprzez odparowanie wody, zwanych „yakhchāl”, a następnie w ciepłe dni serwowali śnieg z koncentratem soku winogronowego.
- Chociaż wczesne wersje deseru pojawiły się w starożytnych Chinach i Rzymie, lody, które znamy dzisiaj, powstały we Włoszech.
- W 2017 roku Miki Sudo pobiła rekord świata w jedzeniu lodów. W ciągu 6 minut zjadła 7,75 litrów.
- Lody włoskie, zwane gelato, cieszą się ogromną popularnością. W 2017 r. Włochy wyprodukowały 19% wszystkich lodów w Europie.
- Caryca Katarzyna II Wielka była tak zauroczona lodami, że posiadała specjalny zestaw do ich serwowania wykonany z porcelany serwskiej.
- Lody Bambino to przysmak, który świetnie znają Polacy urodzeni w drugiej połowie XX wieku. Produkcja wystartowała na początku lat 60. Właśnie wtedy rząd zakupił od Duńczyków maszyny niezbędne do ich wytworzenia.
- Lody wytwarzane przez rzemieślników to rosnący trend. W samej Wielkiej Brytanii i Irlandii istnieje około 1000 drobnych producentów drogich i elitarnych deserów.
- Amerykański prezydent Jerzy Waszyngton kochał lody tak bardzo, że latem 1790 roku wydał na nie 200 dolarów. W przeliczeniu na dzisiejszą wartość pieniądza to około 5 tysięcy dolarów.
- W 1565 roku architekt Bernardo Buontalenti wynalazł zaawansowaną technikę chłodniczą, dzięki której lody mogły być powszechnie spożywane przez Włochów w okresie renesansu.
- We Włoszech istnieje ponad 19 000 lodziarni zatrudniających ponad 69 000 osób. Większość z nich to małe, rodzinne firmy.
- Pierwsze danie z lodami we Włoszech zostało stworzone w renesansowej Florencji w XVII wieku, kiedy to Katarzyna Medycejska przeprowadziła konkurs na nowe i niepowtarzalne dania, które można było zaprezentować na dworze.
- Nowozelandczycy uwielbiają lody. Średnie spożycie to 22 litry na osobę rocznie. Ich ulubionymi smakami są wanilia i „hokey pokey”, czyli wanilia z kawałkami toffi.
- Podczas I wojny światowej administracja Hoover nakazała amerykańskim producentom zredukowanie produkcji lodów ze względu na niedobór cukru spowodowany konfliktem.
- Największy deser lodowy, jaki kiedykolwiek wyprodukowano, powstał w College Station w Teksasie, gdzie około 4 000 osób zarówno przygotowało go, jak i zjadło w niecałe 30 minut.
- W filmie Warner Bros z czasów II wojny światowej znajduje się Królik Bugs, który jeździ ciężarówką z lodami, atakując japońskie wojska, rozdając granaty pokryte czekoladą.
- W 2016 r. Chiny spożywały najwięcej lodów: 4,3 miliarda litrów.
- W 1918 r. Amerykańska redakcja skrytykowała europejskie szpitale za to, że nie karmiły lodami amerykańskich żołnierzy rannych podczas wojny, twierdząc, że w Ameryce „każdy szpital medyczny używa lodów jako pożywienia”.
- Naukowcy wykazali, że lody sprawiają, że ludzie czują się bezpieczniej i bardziej komfortowo.
- Kiedy amerykański generał próbował ograniczyć ilość lodów serwowanych żołnierzom zamorskim podczas wojny koreańskiej, Pentagon wydał oficjalne oświadczenie celem uspokojenia żołnierzy, w którym znalazła się informacja, że lody będą im nadal podawane co najmniej trzy razy w tygodniu.
- Konsumpcja lodów wzrosła dramatycznie podczas prohibicji, ponieważ wiele browarów zmieniło się w lodziarnie.
- Najdroższy deser lodowy na świecie kosztuje 1000 dolarów za porcje. Zawiera m.in. jadalne złoto, wanilię z Madagaskaru i wysokiej jakości czekoladę. Zamówienie na The Golden Opulence Sundae należy złożyć dwa dni wcześniej.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!