Kiedy stosować izolat białka oraz inne odżywki białkowe?
Obecnie sporą część rynku suplementów diety stanowią odżywki białkowe. Amatorzy sportów sylwetkowych sporo oczekują od tego typu produktów, jednak nie zawsze wiedzą, kiedy i w jaki sposób ich używać. Nie jest to prosta sprawa, ponieważ decydując się na suplementację odżywką białkową, należy wziąć pod uwagę kilka różnych czynników.
Rodzaje odżywek białkowych
Odżywki białkowe możemy podzielić na trzy grupy. Są to białka serwatkowe (np. izolat białka), roślinne (np. sojowe, owsiane) oraz zwierzęce niemleczne (np. izolaty drobiowe). Różnią się one między sobą tempem wchłaniania oraz przyswajalnością. Najszybciej wchłaniane będą tu izolaty serwatki, natomiast najlepiej przyswajalne są odżywki białkowe pochodzenia zwierzęcego (wyłączając z tej puli hydrolizaty białka wołowego).
Komu i kiedy można polecić spożywanie odżywek białkowych?
Przyjmowanie odżywek białkowych zależy przede wszystkim od tego, jak wygląda nasza dieta oraz bilans energetyczny. W momencie, kiedy np. ten ostatni nie jest wystarczający, wówczas z pomocą przychodzą suplementy białkowe. Pamiętajmy jednak, aby stosować odżywki wyłącznie w sytuacji, kiedy nie potrafimy ułożyć swojej diety tak, aby naturalnie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko oraz kalorie, jak np. w sytuacji, gdy przez pewien okres czasu stosujemy dietę wysokobiałkową.
Odżywki mogą okazać się również pomocne osobom chcącym po treningu spożyć prawidłowo zbilansowany posiłek, jednak nie mają ku temu odpowiednich warunków. W takiej sytuacji warto wziąć ze sobą wcześniej przygotowany koktajl z izolatem serwatki, jaki spożyty bezpośrednio po treningu, korzystnie wpłynie na proces formowania się naszej masy mięśniowej.
Odżywkę białkową warto również zastosować jako element ostatniego posiłku w ciągu dnia, ponieważ to właśnie w nocy następuje kluczowa dla rozrostu mięśni regeneracja, do której potrzebna jest spora liczba protein.
Pamiętajmy, że stosowanie odżywek nie może stać się zamiennikiem dla tradycyjnej diety. Zbyt duża ilość białka wbrew pozorom nie wpłynie korzystnie na ludzki organizm – wręcz przeciwnie. Może prowadzić do zakwaszenia, odwodnienia oraz przekształcenia białka w tkankę tłuszczową.
Sugerowana ilość przyjmowanego białka w momencie budowania masy mięśniowej, to 1,6-2,0 gramów na każdy kilogram masy ciała.
Izolat białka – dla kogo będzie najlepszy
Izolat białka (z ang. whey isolate) jest rodzajem wyżej opisywanych odżywek. Tym, co odróżnia go od innych suplementów, jest jego skład, gdzie zawartość samego białka wynosi aż 85-90%, natomiast zawartość tłuszczów stanowi 1-3%, a węglowodanów 0-3%.
Trawienie izolatu jest bardzo sprawne, dzięki czemu dostarczenie cząsteczek aminokwasów do krwi następuje wyjątkowo szybko. Ponadto rozpuszczalność izolatu jest zdecydowanie lepsza, niż w przypadku np. koncentratu białka serwatki. Minusem tego rodzaju odżywki jest kwestia ceny, ponieważ izolat białka jest droższy od wielu innych odżywek.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!