Po co nam tłuszcz?
Ponad 90% tłuszczu, który w różnoraki sposób jest używany przez ludzi, jest pozyskiwane z zaledwie 20 gatunków zwierząt i roślin. Większość tłuszczu jest przez nas po prostu zjadana, ale część już od tysiącleci była wykorzystywana w innym miejscu niż kuchnia. Gdzie? Chociażby w szeroko rozumianym przemyśle i kosmetologii.
Już w Starożytnym Egipcie wszelkie tłuszcze były potrzebne podczas budowy do smarowania materiałów budowlanych. Oliwą do oliwek były oblewane m.in. ciężkie głazy. 3200 lat temu tłuszcz służył również jako baza smarów do osi. Kolejne zastosowanie naturalnego tłuszczu znamy za sprawą słynnego Homera. Grecki poeta z czasów starożytności wspominał o jego wykorzystaniu przy produkcji tkanin. Tłuszcz miał znacznie ułatwiać pracę tkaczy. Stanowił on także podstawę przy wyrabianiu kosmetyków, mydła i świec.
Na łamach naszego portalu możecie poczytać m.in. o Napoleonie, który wyznaczył nagrodę za wynalezienie zamiennika masła. W takich okolicznościach powstała margaryna. Stało się to w 1869 roku. Odpowiedzialny był za to Hippolyte Mege-Mouries. Francuski chemik otrzymał w ramach wdzięczności wypomnianą wcześniej nagrodę.
W obecnych czasach tłuszcze jadalne dzielimy na dwie podstawowe grupy – tłuszcze twarde (smalec, margaryna, masło itp.) oraz tłuszcze płynne (oleje: z oliwek, kokosowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, słonecznikowy itp.)

Tłuszcze trans - powolny zabójca
Coraz częściej słyszymy o tym, co nas zabije, wywoła nowotwory, otyłość i ma niekorzystne działanie na nasze ciało. Czasem to zwykłe sianie paniki, czasem, jak w przypadku tłuszczy trans, realne zagrożenie podparte licznymi badaniami.Średnia ilość tłuszczu, jaką w skali roku zjada jeden człowiek, zależy od wielu czynników. Są to m.in. zamożność oraz tradycja. W różnych częściach świata ilość ta jest więc różna. Najmniej spożywa się go w Ameryce Południowej, Afryce i południowo-wschodniej Azji – około 5 kilogramów na jedną osobę. Średnia dla całego globu wynosi około 10 kilogramów. Najwięcej tłuszczu zjadają mieszkańcy krajów bogatych. W ich przypadku statystyki mówią o średnim spożyciu 25 kilogramów w ciągu roku w przeliczeniu na jedną osobę.
Znacie jeszcze jakiś inne wykorzystanie tłuszczu? Podzielcie się swoją wiedzą w komentarzach.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!